شاید باور نکنید اما اگر شما از افرادی هستید که به عنوان حیوان خانگی از گربه نگهداری میکنید، دو برابر بیشتر از سایر افراد در معرض خطر ابتلا به اختلالات مرتبط با اسکیزوفرنی هستید.
پس از ۴۴ سال پژوهش در ۱۱ کشور از سراسر دنیا، محققان بین نگهداری از گربهها و ابتلا به اختلالات مرتبط با اسکیزوفرنی، رابطهای پیدا کردهاند. در واقع ایده اصلی این پژوهش که مالکیت گربه میتواند با خطر اسکیزوفرنی مرتبط باشد، در مطالعهای در سال ۱۹۹۵ مطرح شد و قرار گرفتن در معرض انگلی به نام توکسوپلاسما گوندی به عنوان علت نیز بیان شد. اما تحقیقات تاکنون نتایج متفاوتی را ارائه کردهاند.
مطالعات نشان داده اند که بودن در کنار گربهها در دوران کودکی ممکن است فرد را بیشتر در معرض ابتلا به اسکیزوفرنی قرار دهد یا حتی گفته شده است که اختلالات شدید اسکیزوفرنی که بر افکار، احساسات و رفتار افراد تاثیر میگذارد تجربه روانپریشی را برای آنها رقم میزند ناشی از قرار گرفتن طولانی مدت در کنار گربهها است؛ البته همه پژوهشها چنین نتیجهای به همراه نداشتند.
از طرفی توکسوپلاسما گوندی (T. gondii) یک انگل بی ضرر است که میتواند از طریق گوشت نیم پز یا آب آلوده منتقل شود. گاز گرفتن گربه یا مدفوع گربه آلوده نیز میتواند باعث انتقال توکسوپلاسما گوندی شود. بر اساس آمار تخمین زده شده است که حدود ۴۰ میلیون نفر در ایالات متحده ممکن است آلوده به این انگل باشند که معمولا هیچ علائمی ندارد. البته محققان به دنبال یافتن اثرات خطرناکتری هستند که ممکن است عفونتها به همراه داشته باشند.
هنگامی که توکسوپلاسما گوندی وارد بدن ما می شود میتواند به سیستم عصبی مرکزی نفوذ کند و بر انتقال دهندههای عصبی تأثیر بگذارد. این انگل با تغییرات شخصیتی، ظهور علائم روانپریشی و برخی اختلالات عصبی از جمله اسکیزوفرنی مرتبط است. با این حال، دقیقا ثابت نشده است که توکسوپلاسما گوندی باعث این تغییرات شده و یا اینکه انگل از گربه به انسان منتقل شده است.
اکنون ۱۷ پژوهش ارتباط مثبت قابل توجهی بین مالکیت گربه و افزایش خطر اختلالات مرتبط با اسکیزوفرنی را ثابت کرده است. محققان میگویند پس از تنظیم متغیرهای کمکی، متوجه شدیم که احتمال ابتلا به اسکیزوفرنی در افرادی که در کنار گربهها هستند دو برابر بیشتر از سایر افراد است. البته شایان ذکر است که ۱۵ پژوهش از این ۱۷ پژوهش، عینی بوده و نمیتواند دقیقا علت و معلول بودن را ثابت کند؛ چرا که مواردی که ممکن است بر نتیجه اثر بگذارد را نمیتوان در این نوع پژوهش شناسایی کرد.
اگرچه یافتهها در بین پژوهشها متناقض بودند و خود محققان هم این موضوع را نادیده نگرفتهاند، اما نتیجههایی با کیفیت بالاتر نشان میدهند که این ارتباط ممکن است به دلیل عواملی باشد که میتواند بر نتایج تأثیر بگذارد. اگرچه یک پژوهش هیچ ارتباط معنی داری بین داشتن گربه قبل از ۱۳ سالگی و بعداً ابتلا به اسکیزوفرنی پیدا نکرد، اما زمانی که مالکیت گربه را به یک دوره خاص محدود کرد (سنین ۹ تا ۱۲) ارتباط معنی داری پیدا کرد. این تناقض نشان میدهد که چارچوب زمانی حیاتی برای قرار گرفتن در معرض گربه به وضوح تعریف نشده است.
یک پژوهش دیگر در ایالات متحده که ۳۵۴ دانشجوی روانشناسی را شامل میشد، ارتباطی بین داشتن گربه و نمرات اسکیزوتایپی پیدا نکرد. پژوهش دیگری که شامل افراد با اختلالات روانی و بدون اختلالات روانی بود، ارتباطی بین گاز گرفتن گربه و درصد بالاتر ابتلا به اختلالات روانشناختی خاص را کشف کرد، در این پژوهش خاطرنشان کردند که پاتوژنهای دیگری مانند پاستورلا مالتوسیدا ممکن است مسئول چنین اختلالاتی باشند.
محققین موافق هستند که قبل از اینکه بتوانیم هر گونه تفسیر محکمی داشته باشیم، به تحقیقات بهتر و گستردهتری نیاز است. با این حال این پژوهشها ارتباط بین مالکیت گربه و اختلالات مربوط به اسکیزوفرنی را به نوعی تایید میکنند.
منبع: خبر آنلاین
درود بر شما، سپاس از به اشتراک گذاری مقاله زیباتون، علیرغم اینکه شخصا به عنوان یک روان شناس سلامت و بالینی با نگهداری هر گونه حیوان خانگی مخالفم، چون 1- حیوانات معمولا عمر کوتاهی دارند و با مرگ شون سخت به بچه ها آسیب میزنند، بچه انگار پدرش یا مادرش مرده، چه بسا بدتر 2- نگهداری از یک حیوان خانگی معنیش این نیست که برای اون حیوان هم مفیده، چون ما قادر به پرسیدن این سوال از اون حیوان نیستیم که ما تو رو میارم محدود میکنیم، چه بسا چند روز بیرون نمی بریم، اما یه لقمه نون بهت میدیم🌷😂🌹3- تازه شده یه بیزینس که کلی زاد و ولد میکنند و ازش پول در میارند، اما خواستم بگم تفاوت هست بین همبستگی correlation و علت و معلول cause and effect در این مقاله هم اشاره کرده که بین نگهداری از گربه و اسکیزوفرنی رابطه وجود دارد، که میتونه همبستگی باشه، نه علت و معلول، دو چیز همزمانه، اما این معنیش این نیست که این علت اونه، از طرفی اون 10، 20، 30، 40 درصدی که از سر خوبی و مهربونی از حیوانات هم نگهداری میکنند قطعا برای همه مون قابل ارزش و احترامند، اما ریشه های روانی عزیزان دیگری که صبح تا شب چسبیدند به سگ و گربه🌷😂🌹متاسفانه ریشه های خوبی نیست، چون با انسانها مسئله دارند، چه بسا تو روابط شون آسیب خوردند، که تویی که (به سگ شون میگن) با یه استخوون اینقدر دور من میچرخی و قربون صدقه من میری، ای کاش یه تحفه ای بود یک دهم این کارها رو برای من میکرد!🌷😂🌹و از اون سگ و گربه به عنوان یک ماده مخدر برای بی حس و احساس کردن خودشون و دوری از انسانها استفاده میکنند، بنابراین بسیار مهمه کلیه عزیزانی که حیوان خانگی دارند، از خودشون این سوال را بپرسند what and how چرایی حالات و رفتار خودشون رو بدونند، نه why، گرچه همه مون باید به این چرایی آگاه باشیم اما عزیزانی که حیوان خانگی دارند، قطعا بیشتر، این نظر کاملا شخصی است، درست و غلط اون یه بحث دیگه است🌷، با احترام و ادب، کوروش بوسعیدی روان شناس سلامت و بالینی