به گزارش تجارت نیوز، مرکز آمار ایران، روز گذشته جدیدترین گزارش خود از وضعیت بازار کار ایران تا پایان بهار 1404 را منتشر کرد. در این گزارش که به صورت فصلی منتشر میشود، مهمترین شاخصهای بازار کار به تفکیک گروههای آماری مختلف مورد بررسی قرار میگیرد.
دادههای مرکز آمار ایران حاکی از آن هستند که در سه ماهه نخست سال جاری، نرخ مشارکت اقتصادی در مقایسه با دوره مشابه سال قبل، ثابت باقی ماند، نرخ بیکاری کاهش یافت و نرخ اشتغال صعودی شد. با این حال، روند این سه شاخص اصلی بازار کار، در میان زنان و مردان متفاوت و دارای نکات حائز اهمیتی است.
نرخ بیکاری بهار 1404 به 7.3 درصد کاهش یافت
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، جمعیت در سن کار (15 ساله و بیشتر) در بهار سال جاری به 65 میلیون و 843 هزار نفر رسید که 41.2 درصد از این رقم، معادل 27 میلیون و 104 هزار نفر، در بازار کار فعال بودند؛ یعنی این افراد یا شاغل بودند یا به دنبال کار میگشتند.
تعداد جمعیت بیکار کشور در بهار سال 1404 یک میلیون و 981 هزار نفر بود تا نرخ بیکاری (نسبت جمعیت بیکار به جمعیت فعال) در این مدت با کاهش 0.4 واحد درصدی نسبت به بهار سال قبل، به 7.3 درصد برسد. از سوی دیگر اما نرخ اشتغال (نسبت جمعیت شاغل به جمعیت فعال) با رشدی 0.2 واحد درصدی در مقایسه با سه ماهه سال 1403 به 38.2 درصد رسید.
19.7 درصد از جوانان بیکارند
آمارهای مرکز آمار ایران نشان میدهند که نرخ بیکاری در میان جمعیت جوانان 15 تا 24 ساله، در بهار سال جاری کاهشی 0.3 واحد درصدی را تجربه و رقم 19.7 درصدی را ثبت کرد.
به علاوه، نرخ بیکاری در میان فارغالتحصیلان دانشجویی 1.2 واحد درصد عقبنشینی کرد و به سطح 10.4 درصد رسید.
مشارکت 5 برابری مردان در بازار کار نسبت به زنان
بررسی و مقایسه دادههای بازار کار زنان و مردان حاکی از آن است که با وجود افزایش 0.1 واحد درصدی نرخ مشارکت مردان و صعود آن به 68.4 درصد، نرخ مشارکت زنان در بازار کار افتی 0.3 واحد درصدی را تجربه کرد و به 14 درصد رسید.
نکته مهم در مقایسه بازار کار زنان و مردان، شکاف بزرگ بین نرخ مشارکت زنان و مردان است. طوری که این شاخص در مردان حدود پنج برابر زنان ثبت شده که از نقش کمرنگ زنان در بازار کار حکایت دارد.
دلسردی زنان بیکار از بازار کار
در بازار کار مردان، نرخ اشتغال با رشدی 0.3 واحد درصدی به 64.3 درصد رسید و نرخ بیکاری با عقبگردی 0.2 واحد درصدی، معادل 6 درصد ثبت شد.
از سوی دیگر، در بازار کار زنان اما نرخ اشتغال بدون تغییر نسبت به دوره مشابه سال گذشته در 12.1 درصد باقی ماند اما نرخ بیکاری کاهش قابل توجه 1.3 درصدی را تجربه کرد و رقمی معادل 13.7 درصد را ثبت کرد. این کاهش چشمگیر در نرخ بیکاری زنان، همزمان با سکون نرخ اشتغال آنها، به این معناست که کاهش بیکاری نه به دلیل افزایش اشتغال، بلکه به علت دلسردی و خروج برخی زنان در جستوجوی کار از بازار کار رخ داده است.
فقدان شغل برای زنان تحصیلکرده
بررسی وضعیت کار زنان و مردان فارغالتحصیل آموزش عالی در بهار امسال، نشان میدهد که نرخ بیکاری در زنان تحصیلکرده، حدود دو برابر مردان بود.
نرخ بیکاری زنان فارغالتحصیل آموزش عالی با کاهش 2.4 واحد درصدی در مقایسه با بهار سال گذشته، در سه ماهه امسال به 17.6 درصد رسید و این در حالی بود که این نرخ در مردان، با کاهش 0.7 واحد درصدی، رقم 7.1 درصد را ثبت کرد.
نکته قابل توجه در مورد این آمار، آن است که محاسبات نشان میدهند که حدود 67 درصد از زنان بیکار، فارغالتحصیل آموزش عالی هستند. این در حالیست که نسبت مذکور برای مردان 27.3 درصد است. موضوعی که به نظر میرسد کمبود عرضه کار متناسب با شرایط زنان تحصیلکرده از یک سو و دیدگاه سنتی به حضور زنان در بازار کار از سوی دیگر، عوامل اصلی آن باشند.
دیدگاههایی که حاوی ناسزا و افترا است، به هیچ عنوان پذیرفته نمیشوند
برای بهتر و روانتر خوانده شدن دیدگاه شما، بهتر است از متن به صورت فارسی استفاده کنید نه با حروف فینگلیش
موارد درگیری با کاربران در پاسخ به دیدگاه دیگر کاربران پذیرفته نمیشود